Τι είναι η καμπάνια  “Είναι ρατσισμός;

Η καμπάνια “ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ;-IS IT RACISM?” μας καλεί να διευρύνουμε τις αντιλήψεις μας γύρω από τον ρατσισμό προκειμένου να αρχίσουμε να καλλιεργούμε μια κουλτούρα αντίδρασης σε κάθε έκφανσή του που συναντάμε στην καθημερινότητά μας.

Μέχρι στιγμής, ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί κυρίως στις βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις, λόγω της αύξησης των ακραίων και οργανωμένων εκδηλώσεων ρατσιστικής βίας. Η δικαστική απόφαση-ορόσημο στις 07/10/2020 έδωσε ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της εγκληματικής δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής και κατά συνέπεια στις πιο ακραίες εκφάνσεις του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας. Ωστόσο, ο ρατσισμός δεν συνδέεται μόνο με τις ακραίες ή/και οργανωμένες εγκληματικές ενέργειες, αλλά και με καθημερινές, κοινότυπες, συνηθισμένες, συγκαλυμμένες ή μη, συμπεριφορές.

Η δε κανονικοποίησή τους, αλλά και η ανοχή του κοινωνικού συνόλου ως προς αυτές, θεμελιώνουν τη βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι πιο βίαιες ρατσιστικές εκδηλώσεις.

Επομένως, σκοπός της καμπάνιας είναι η εξοικείωσή μας με έννοιες, η ανάδειξη διάφορων μορφών ρατσισμού μέσα από ιστορίες και η ενημέρωσή μας για το πώς μπορούμε να πάρουμε θέση ως μάρτυρες ρατσιστικών συμπεριφορών καθώς και για τα διαθέσιμα εργαλεία υποστήριξης ατόμων που δέχονται τέτοιες συμπεριφορές.

Συνεργασία

Οι δύο οργανισμοί συνεργάστηκαν στο σύνολο της δημιουργίας της καμπάνιας. Με βάση όμως την εξειδίκευσή τους, το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity ανέλαβε κυρίως την παραγωγή του περιεχομένου της καμπάνιας. Το περιεχόμενο προέκυψε απο δευτερογενής έρευνα τεκμηρίωσης και τη διεξαγωγή δύο ομάδων εστίασης με ανθρώπους που δυνητικά βιώνουν ρατσισμό καθώς καθώς και με ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο ρόλο του μάρτυρα ρατσιστικών περιστατικών.

Το Solomon συμμετείχε στις ομάδες εστίασης, ενώ ανέλαβε την παραγωγή των βίντεο και τη δημιουργία του ιστότοπου της καμπάνιας.


Ευχαριστούμε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για την υποστήριξη που μας παρείχε κατά τη διαδικασία κατάρτισης περιεχομένου

Generation for Rights, Equality and Diversity

Το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity (Generation 2.0 RED) ξεκίνησε ως πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων με μεταναστευτικό υπόβαθρο το 2006. Τότε, λειτουργώντας ως άτυπη ομάδα αποκαλούμενη «Δεύτερη Γενιά», είχε ως αποστολή την εξασφάλιση του δικαιώματος στην ιθαγένεια για την αόρατη γενιά των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, που γεννήθηκαν ή/και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Σήμερα, το Generation 2.0 RED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα ανθρώπων διαφορετικών καταγωγών και μοιράζονται το κοινό όραμα ότι όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, έχουμε το δικαίωμα σε ισότιμη και ενεργό συμμετοχή σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Η αποστολή του Generation 2.0 RED, υλοποιείται μέσα από μια ολιστική προσέγγιση με δράση και έρευνα, και στόχο την ενδυνάμωση ατόμων και κοινοτήτων, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.

Επισκέψου το site μας

Solomon

Το Solomon είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στην Αθήνα και χρησιμοποιεί τα Μέσα ως ένα εργαλείο κοινωνικής συμπερίληψης και αλλαγής.

Στο Solomon φέρνουμε τους ανθρώπους διαφορετικών κοινοτήτων στο προσκήνιο. Οικοδομούμε γέφυρες με τις κοινότητες και δημιουργούμε μαζί ένα ασφαλές περιβάλλον διαλόγου για τα θέματα που έχουν σημασία και επηρεάζουν την κοινή μας ζωή.

Αντικρίζουμε κατάματα τον ελέφαντα στο δωμάτιο, και επιχειρούμε να τον γνωρίσουμε και να τον κατανοήσουμε.

Οι ιστορίες του Solomon MAG είναι αφηγήσεις ενός ασφαλούς μιντιακού περιβάλλοντος με έμφαση στους διεπιστημονικούς και συμπεριληπτικούς τρόπους παραγωγής περιεχομένου.

Επισκέψου το site μας